lauantai 14. maaliskuuta 2020

Lääkisopiskelijana Latviassa feat kansallinen hätätila (korona-kevät 2020)

Enpä olisi uskonut, että kirjoittaisin tämänkaltaista tekstiä. Ikinä.

Long story short: 12.3. Latvia julisti kansallisen hätätilan koronavirus-pandemian vuoksi aina 14.4. asti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että koulut, päiväkodit ja yliopistot ovat kiinni, eri massatapahtumia (urheilu ja kulttuuri) on peruttu ja ihmisiä on suositeltu työskentelemään kotona, mikäli mahdollista. Kaupat ja kuntosalit ovat auki, ja lievää ostoshysteriaa on täälläkin nähtävissä. Kun hätätila julistettiin, Latviassa oli todettu "vasta" 16 varmistettua tapausta. Tänään 14.3. 26 tapausta (note, pitää muistaa, että Latviassa on vain noin 1.9miljoonaa ihmistä ja resurssit suurempaan epidemiaan luultavasti Suomea huonommat). Rajoja ei ole ainakaan tällä hetkellä suljettu, toisin kuin Tsekeissä, Puolassa ja ilmeisesti pian Tanskassa.

Eli mitä tästä seuraa?

No, olemme ns. "pakkolomalla" yliopistolta kuukauden ajan, jonka jälkeen kriisi toivottavasti on jo väistynyt. Oma yliopistoni RSU on mielestäni varsin hyvin välittänyt tietoa opiskelijoilleen joko suoraan sähköpostitse tai International Student associationin tai vuosikurssien "semester leaderien" välityksellä. Infoa on tullut jopa paljon, joka on ehkä joissain ihmisissä aiheuttanut hämmennystä. Jotkut pakkasivat kamansa ja lähtivät välittömästi takaisin kotimaihinsa koulun suosituksista huolimatta. Tällä hetkellä yliopiston ohjeistus on, että mikäli palaa nyt kotimaahansa, niin pitää olla 14päivää kotikaranteenissa sen jälkeen kun palaa Riikaan, ennen kuin saa osallistua taas oppitunneille (eli käytännössä Riikaan pitää palata viimeistään 1.4. mikäli kriisi ei pitkity).
How Latvians are handling
corona-virus crisis

How I'm personally handling
corona-virus crisis
Ensi viikon alussa pitäisi tulla myös infoa online-opinnoista, eli mahdollisuuksien mukaan kursseja vedetään eteenpäin. Omalla ryhmälläni olisi pitänyt olla biostatistiikan kurssi, joka käsittääkseni tarvitsee tietynlaisen ohjelman, mistä en ole varma, voidaanko tätä tarjota kotikoneille, vai siirtyykö kurssimme jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Aika näyttää. Itse en jaksa olla hirvittävän huolissani tällä hetkellä. 

Itselläni tosiaan on se kiitollinen tilanne, että kävi miten kävi, minulla on 4. vuoden kandin oikeudet ensi kesäksi (koska opintoni ovat alkaneet helmikuussa 2016). Ymmärrän, että 6. vuoden opiskelijoita stressaa valmistuminen, 5. vuoden (syksyllä -15 aloittaneiden) opiskelijoita mietityttää 5. vuoden kandiluvat ja mahdollinen terkka-kesän menetys in worse case scenario, jos semesterit venyvät hirvittävästi. Kaikkia yhtenäisesti stressaa se, saako ylipäätään mennä töihin ( THL:n ohjeistus on 14pvä kotikaranteeni mikäli tulee ulkomailta ennen kuin astuu terveydenhoidon palvelukseen, mutta joissain työpaikoilla ihmisille on sanottu vain 7pvän karanteenista). Pääsiäisen kandi-työt taitaa olla melkolailla kissed goodbye monilla, mistä tietenkin koituu taloudellista ahdinkoa, mutta minkäs teet. Tämä pandemia ei ole kenenkään vika ja sen asettamissa rajoissa pitää vain elää ja käyttää tervettä järkeä.

Monet kurssikaverini tosiaan hyppäsivät lauttoihin ja lentokoneisiin ja lähtivät takaisin kotimaihinsa. Itse kämppikseni kanssa kävimme kaupassa ja päätimme jäädä Riikaan ainakin toistaiseksi seuraamaan miten tilanne kehittyy. Jokainen vastuullisen ihmisen (ja etenkin lääkisopiskelijan) pitäisi kuitenkin jäädä karanteeniin ulkomailta tullessa 14pvä:ksi ja jos haluaisin tulla takaisin Riikaa, ennen kuin kurssit taas alkavat, pitäisi tosiaan palata 1.4. takaisin. Riikaan jääminen on ainakin itselleni taloudellisesti kannattavampaa ja uskon pystyväni keskittymään opiskeluihin paremmin paremmin täällä. Ja jos oikeasti tulee tarve päästä takaisin Suomeen (oli rajat kiinni tai ei), voin ottaa yhteyttä Suomen suurlähetystöön. 

Yritän pysyä positiivisena kaiken muun paitsi korona-viruksen suhteen (huono vitsi, I know, but girl needs to cope somehow :D). Voisimme linnoittautua vaikka 2ksi viikoksi kotiin ja pärjätä ihan hyvin. Yritän kehittää itselleni jonkinlaisen rutiinin näille viikoilla: aina voi opiskella ja niin kauan kun kuntosalit ovat auki ja pysyn itse terveenä, yritän urheilla jotta pysyn järjissäni nämä viikot. Minulla on käsityöprojekteja, kirjoja ja PS4 pelejä odottamassa, joten ei tässä tekeminen lopu hetkeen. Olen myös siinä onnellisessa asemassa, että monet ystäväni pysyvät ainakin näillä näkymin Riiassa, niin ei tarvitse viettää näitä viikkoja yksin.

Elämme jännittäviä aikoja. Ei tässä voi muuta sanoa.

Pysykää terveinä, peskää käsiä ja älkää hitto vie hamstratko sitä vessapaperia (sitä ei voi syödä ja Suomi on paperitehtaiden luvattu maa for fucks sake...). Jos kuulutte riskiryhmiin, olkaa oikeasti varovaisia. Muut ihmiset - olkaa vastuullisia ja järkeviä, älkääkä asettako muita ihmisiä vaaraan. 



Lähteitä ja hyödyllisiä linkkejä, niille joita kiinnostaa tilanne Latviassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti